Hoe kan ik scheiden?

Wanneer jullie gaan scheiden, komt er veel op je af. Jullie willen het vooral goed regelen. Wanneer er kinderen zijn, dient er een ouderschapsplan opgesteld te worden met daarin de afspraken rondom de zorg- en opvoedtaken en de verdeling van de kosten voor de kinderen. Kiezen jullie voor kinderalimentatie of voor gebruik van een kinderrekening? Daarnaast moet er een echtscheidingsconvenant worden opgesteld met daarin de afspraken rondom het verdelen van vermogen, schulden, partneralimentatie, pensioenverdeling en fiscale afspraken.

Zelfstandig of online
Wanneer je zelfstandig of online jullie scheiding gaat regelen, moet je er zeker van zijn dat je niets over het hoofd ziet. Het opstellen van een ouderschapsplan gaat vaak gepaard met emoties. Het gaat tenslotte over jullie kinderen waar jullie beiden veel van houden. Kunnen jullie samen die emoties het hoofd bieden of verzanden jullie hierdoor in verwijten en ruzies? Komen jullie er hierdoor niet meer uit? Een uiteindelijke vechtscheiding ligt dan op de loer. Dit is absoluut niet wat je wilt. Niet voor jezelf en niet voor jullie kinderen.
Het opstellen van een echtscheidingsconvenant moet op de juiste manier gebeuren. Financiële en fiscale valkuilen moet je weten te omzeilen. Voor je het weet heb je financiële ellende of krijg je problemen met de belastingdienst. Soms pas jaren later, wanneer je denkt de scheiding net verwerkt te hebben, krijg je opnieuw zorgen rondom de afwikkeling van de scheiding. Zo kan het alsnog een hele dure onaangename scheiding worden.

Advocaat
Het inschakelen van een advocaat kan er voor zorgen dat je na een scheiding krijgt waar je recht op hebt. Het kan er ook voor zorgen dat jullie verder van elkaar af komen te staan en jullie communicatie verder verslechtert. Zeker wanneer er kinderen zijn, is dat het laatste waar je op zit te wachten. Uiteindelijk zal een rechter beslissen hoe zaken geregeld gaan worden en heb je hierdoor minder en soms zelfs geen invloed op de uitkomst.  De kosten van een rechtbankprocedure kunnen aardig in de papieren lopen en als de uitkomst dan niet bevredigend is, is dat extra zuur en geeft dat extra spanning in de relatie met je ex-partner.

Mediation
Wanneer je voor mediation kiest, heb je zelf de meeste invloed op afspraken die er worden gemaakt. Het is bewezen dat afspraken die jullie samen maken de meeste kans hebben om langdurig succesvol te zijn. Ook is het zo dat jullie je ieder op jullie eigen wijze gehoord voelen wat de communicatie naar de toekomst mogelijk zal verbeteren. Dat is prettig, zeker wanneer jullie samen ouders van jullie kinderen blijven. Je kunt wel ex-partner worden, maar je wordt gelukkig geen ex-vader of ex-moeder.

Onder begeleiding van een neutrale onafhankelijke mediator gaan jullie samen in gesprek om tot werkbare evenwichtige afspraken te komen, waarbij naar elkaars belangen geluisterd wordt en deze samen worden afgewogen. Mediation is op basis van vrijwilligheid en jullie zullen beiden bereid moeten zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Wanneer er veel verdriet en pijn aanwezig is, zal hier allereerst aandacht aan worden besteed om daarna het mediationproces beter te kunnen vervolgen.  Mediation is een vaak goedkopere en snellere, maar wel zorgvuldige manier om te scheiden.
Gaan julie ook voor een succesvolle scheiding?